miercuri, 16 septembrie 2009

Profesorii sunt comunisti!

Ma uit dezgustat la televizor la emisiunile in care profesori sau reprezentanti de-ai lor o iau pe aratura cu tot felul de explicatii despre cat de rau o duc si cat de necesara e reforma in invatamant. Problema e ca in mintea lor, profesorii au impresia ca reforma inseamna sa marim salariile... "Ca un profesor debutant nu poate trai cu 900 de lei pe luna" - ar zice un meserias. Aici vreau sa fac doua lamuriri. In primul rand, orice absolvent de facultate, cand se angajeaza prima oara, nu primeste un salariu de director si asta sper sa fie inteles foarte bine inclusiv de profesorii care au impresia ca meseria lor e mai cu mot. In al doilea rand, vreau sa le atrag atentia debutantilor ca inainte de a ajunge sa predea stiau exact ce salariu vor avea ca profesori debuntanti si singuri si nesiliti de nimeni au acceptat toate conditiile, inclusiv salariul net. E dreptul lor sa protesteze, dar nu inteleg de ce protesteaza DUPA ce au ajuns profesori si nu protesteaza INAINTE! Vad tot felul de tinerei pe la TV revoltati nevoie mare pentru conditii in care trebuie sa presteze. Stimati profesori debutanti, revolta voastra e egala cu zero; nu v-a obligat nimeni sa va faceti profesori si cand ati luat aceasta decizie, implicit ati acceptat si salariul. Revoltati-va inainte sa ajungeti la catedra si-o sa vedeti ce optiuni aveti. Ia incercati sa va ganditi ce-ati face daca n-ati fi profesor de... sa zicem chimie. Ati fi in stare sa va angajati la un combinat ca operator chimist? Sau pe un alt post?... Credeti ca sunteti atat de buni incat sa faceti fata unui post in economie? Ganditi-va bine de tot inainte sa raspundeti "DA!", pentru ca eu am mari dubii in privinta capabilitatilor multora dintre dumneavoastra!
Nu pot sa ma abtin de la a face o constatare: un proaspat absolvent care a avut norocul sa fie anagajat, ajunge sa lucreze - poate pe aceeasi 900 de lei pe luna - vreo 10-12 ore pe zi, adica vreo 50-60 de ore pe saptamana, nu 18 cat lucreaza profesorii! Sigur, o sa-mi spuna profii: "dar noi lucram foarte mult si acasa! Avem lectii de pregatit si extemporale de corectat!" Asa e! Ca sa corectezi lucrarile de control ale unei clase de 30 de elevi iti ia vreo 3-4 ore si daca ai mai multe clase, s-a dus dracului tot timpul liber plus sambetele si duminicile. Dar de teste grila ati auzit? Corectarea unui test grila dureaza cam 1 minut pentru fiecare elev, deci 30 de minute pe clasa. N-am auzit pana acum vreun profesor sa ceara ministerului introducerea testelor grila, dar salarii mari stiu sa ceara! Iar despre pregatirea lectiilor am si aici un comentariu. Faptul ca aveti patalama la mana cum ca sunteti profesori este o recunoastere implicita a faptului ca stiti lectiile! Deci ce anume pregatiti? "Pai pregatim MODUL in care predam lectiile!" Aha... Pe vremuri, fiecare manual al elevului era insotit de un manual al profesorului, in care se explica exact modul in care trebuie predata o anumita lectie. N-am auzit vreun profesor sa ceara asa ceva ministerului, dar salarii mari toti cer! In plus, nu stiu ce fac profesorii in vacante? Oare n-o fi destul timp pentru pregatirea lectiilor in vacante?
In fine... concluzia mea este ca pentru cele 18 ore pe care le petreceti la scoala, salariul pe care il luati e foarte bun! Iar daca ma injurati acum, sa stii ca tot nu va creste salariul!
Totusi, eu cred ca marirea salariilor trebuie sa fie o parte a reformei, numai ca in mintea mea salariile trebuie marite pe baza performantei profesorilor. Cum adica pe baza performantei? Pai ce, profesorii trebuie evaluati??? Sigur ca trebuie! Economia asta de piata ne evalueaza pe toti, fie ca ne place, fie ca nu, iar profesorii trebuie evaluati si ei. Tocmai aici e problema, ca unii nu vor sa fie evaluati, iar altii au impresia ca sunt deja evaluati. Scutiti-ma cu modul in care aveti impresia ca sunteti evaluati! N-am auzit pana acum de un profesor concediat pentru motivul ca i-a iesit evaluarea sub standard! Daca evaluarile romanesti ale profesorilor ar fi fost corecte, este imposibil sa nu fi scos in evidenta macar un profesor sub standard!
Tot la TV am vazut cazuri cu profesori implicati in scandaluri sexuale cu elevi, in acte de violenta sau de coruptie. Am vazut filmulete cu elevi care faceau misto de dascalii lor si eu, personal, am avut profesori care chiuleau de la lectii! Oare si ei merita o marire de salariu?
Sa revin la problema evaluarii profesorilor... Parere mea este ca scolile trebuie evaluate, liceele trebuie evaluate, universitatile trebuie evaluate, profesorii trebuie evaluati. "Pericolul" cel mai mare este ca in urma evaluarii vom constata in mod oficial ca unele scoli sunt mai bune decat altele si unii profesori mai buni decat altii, prin urmare, unii merita mai mult decat altii. Oau! Acum simt reactia profesorilor: "adica un profesor de gradul unu sa primeasca un salariu mai mare decat alt profesor tot de gradul unu?! Nu se poate una ca asta!" Ba da, domnilor, se poate! Si stiti bine ca aici va duce evaluarea, de aceea nu va doriti implementarea unor instrumente profesioniste de evaluare. Sau poate va doriti o evaluare de genul: "evaluarea ca evaluarea, dar sa primim toti aceeasi nota!" Ei bine, tocmai asta nu se poate! O sa vedeti dupa evaluare cum unii parinti isi vor lua copiii de la scoala dumneavoastra si-i vor duce la alta scoala, mai buna; cum unele scoli vor primi mai multi bani decat altele si cum unele scoli se vor inchide, lasandu-va pe unii fara loc de munca! Tot e bine, ca nu veti mai avea ocazia sa va plangeti fara rusine in fata parintilor de conditiile dificle din educatie! Oare nu va crapa obrazul de rusine cand le cereti fondul scolii si fondul clasei? Oare nu va vine sa intrati sub banci de jena cand le sugerati parintilor ca elevii lor sunt prosti si ca trebuie sa faca meditatie pe bani grei la dumneavostra acasa? Sau cand le cereti sa cumpere manuale scumpe de la editurile cu care ati semnat contract de comision? Simt iar in ceafa respiratia plina de ura a unora dintre profesori: "Pai facem meditatii ca materiile sunt stufoase si n-avem timp sa parcurgem tot materialul in timpul orelor!" Asa e! Materiile sunt stufoase, manualele sunt greoaie, orele sunt multe, dar nici n-am auzit vreun profesor sa faca protest la minister sa ceara restructurarea materiilor, dar salarii mari stiti sa cereti! Iar cand ati constatat ca unii profesori nu mai au unde sau ce sa predea, v-ati dus fuga la minister si-ati cerut sa introduca materii noi, de-au ajuns elevii sa stea la scoala cat un salariat cu norma intreaga. Iar cand ajung acasa, rupti de oboseala, nu mai au timp sa-si pregateasca lectiile cum trebuie si va mai mirati de ce copiaza la extemporale! Si de ce uita in 3 zile ce-au invatat azi! Avem elevi de clasa a 8-a care nu pot citi cursiv sau care nu pot intelege un text la prima vedere! Dar salarii mari tot cereti, de parca le-ati merita! Nu avem nicio universitate in primele 500 din lume, iar profesorii romani sunt pe ultimul loc in Europa la numarul de studii publicate, dar asta nu-i impiedica sa ceara salarii mai mari!
Tot invatamantul romanesc are le baza 2 principii:
1. Profesorul dicteaza, elevul noteaza
si
2. Elevul trebuie sa stie cate putin din toate.
In alte tari, principiul de baza este "learning by doing", iar actul educational se bazeaza pe creativitate si informare, nu pe memorare. Dar astea nu sunt aspecte demne de luat in seama de profesorii nostri, pe ei ii preocupa sa obtina lefuri mai mari, fara sa ofere nimic in plus. Asta in timp ce societatea noastra e invadata de hahalere care este, de absolventi care nu-si gasesc loc de munca, de nulitati care ajung sus pe pile si de o prostie crunta care nu se vede, dar se simte! Si nu ma astept la vreun profesor care sa ia atitudine sau sa renunte la "conditiile dificile" in care trebuie sa predea si sa faca altceva! Parintii platesc fondul clasei si fondul scolii, profesorii au transformat meditatia intr-o activitate obligatorie si ii obliga pe parinti sa cumpere manuale de la editurile cu care au contract; am auzit de directori de gradinite care iau spagi ca sa-ti inscrie copilul la gradinita, ca sa nu mai zic de profesori universitari care iau spagi pentru examene sau ca sa te lasa sa dai concurs pentru ocuparea unui post! Asa arata invatamantul nostru si cum sa iesi din sistemul asta care iti ofera atatea oportunitati de-a face bani "pe langa"??? Fara concurenta intre scoli, fara concurenta intre profesori, fara evaluari profesioniste... nu te bate nimeni la cap, deci de ce sa-ti doresti sa schimbi ceva cand toata lumea se descurca in acest C.A.P educational?
Vi se pare cunoscut acest sistem? Pe mine ma face sa cred ca profesorii sunt comunisti...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentati acest articol aici

ZF - Burse - Fonduri mutuale

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template